Amina Claudine Myers

18 decembrie 2016
Locul desfasurarii: Centrul Multicultural al Universitatii Transilvania
Participare DAU: Co-Organizator

Artisti: Amina Claudine Myers - USA

Al doilea concert din seria ”Chamber Jazz@Universitatea Transilvania” o aduce la Brasov pe Amina Claudine Myers, pianista si compozitoare de jazz, blues si gospel castigatoare a numeroase premii si granturi precum National Endowment for the Arts, Meet The Composer si The New York Foundation for the Arts.

„Amina Claudine Myers s-a nascut in micul oras Blackwell din Arkansas. Interesul fata de muzica i-a fost trezit de piesele auzite la radio la o varsta foarte frageda, in special de partile de pian din muzica R&B a anilor 1950. O prietena i-a sugerat la un moment dat ca ar putea face niste bani oferind recitaluri de pian in bordelurile din imprejurimi. Desi initial a refuzat, aceste solo-uri aveau s-o lanseze in cariera de muzician profesionist.

Mai tarziu, dupa ce s-a mutat in Dallas, a facut studii in domeniu si s-a initiat in muzica clasica europeana si in arta compozitiei si a aranjamentelor muzicale. I-a placut in mod deosebit „Recviemul” lui Mozart, iar traditia gospel-ului negru practicat in bisericile din sudul Americii a exercitat o influenta puternica asupra ei.

Dupa mutarea la Chicago, in 1960, a intrat in contact cu membrii AACM (Asociatia pentru Promovarea Muzicienilor Creativi), iar aceasta experienta a facut ca, mai tarziu, sa isi compuna si interpreteze propria muzica, care ii rasuna de mult in minte, dar pe care nu indraznise inca sa o scoata la lumina.

In cele din urma, in 1976, Amina s-a mutat in New York, unde s-a impus rapid in scena muzicala si a devenit membru al AACM. Colaborarile cu Gene Ammons, Muhal Richard Abrams sau Lester Bowie nu aveau nici ele sa intarzie.

Noul ei album si program solo, Sama Rou – Songs From My Soul, reflecta experienta unei tinere din sudul Americii care s-a vazut transportata in efervescenta si freamatul specifice New York-ului. Pe langa cantecele religioase traditionale din sud, Songs from my soul trimite la mostenirea culturala africana.” Andreas Scherrer, Company of Heaven, 2016.

Link-uri media:

cultural.unitbv.ro/amina-claudine-myers/
www.wherevent.com/detail/Centrul-Multicultural-al-Chamber-Jazz-Amina-Claudine-Myers-%E2%80%9DSama-Rou%E2%80%9D

Parteneri:

Centrul Multicultural al Universitatii Transilvania