Casa Muresenilor-„Fatzada istorica“

octombrie 2013
Locul desfasurarii: Muzeul Casa Muresenilor
Participare DAU: CoOrganizator

Artisti:

Muzeul Casa Muresenilor a lansat marti proiectul ,,Fatzada istorica" care isi propune diversificarea ofertei cultural-turistice din Brasov prin intermediul realizarii unei lucrari murale istorice, de mari dimensiuni.

Lucrarea va avea 50 de mp si va fi executata pe peretele de calcan din curtea interioara a imobilului in care functioneaza Muzeul Casa Muresenilor, imobil situat in centrul istoric al Brasovului, langa Piata Sfatului.

 

Realizarea lucrarii murale ara la baza un raport de cercetare privind evolutia costumului istoric la Brasov, in perioada cuprinsa intre secolele XIII-XIX, raport realizat de doi muzeografi.

,,Lucrarea va cuprinde 20 de personaje din perioada mentionata, barbati, femei si copii, in diferite costume din acea perioada, si va fi executata de patru artisti plastici selectati de partenerul nostru, Asociatia Depoul de Arta Urbana Brasov. Este cea mai mare pictura murala realizata la Brasov pana acum. Lucrarea va incepe miercuri, si va fi finalizata luna viitoare. Dupa finalizarea lucrarii murale, va fi realizata o campanie majora de promovare a noului obiectiv cu ajutorul celui de al doilea partener, Agentia de Dezvoltare Durabila a judetului Brasov. Proiectul 'Fatzada istorica' este unul original, fara precedent in spatiul romanesc, cu un pronuntat caracter interdisciplinar datorat colaborarii intre istorici, artisti si promotori turistici. Spre deosebire de alte produse, rezultate specifice proiectelor, adica limitate in timp, principalul produs al proiectului este unul care va ramane permanent pe peretele calcan din curtea interioara a Muzeului Casa Muresenilor", a declarat in conferinta de presa directorul muzeului, Valer Rus.

Potrivit acestuia, ca urmare a implementarii proiectului cultural, se urmareste imbogatirea traseelor cultural-turistice ale municipiului Brasov prin adaugarea unui nou punct de interes, precum si cresterea numarului de vizitatori ai Muzeului Casa Muresenilor.

Vicepresedintele Consiliului Judetean Brasov, Mihai Pascu in subordinea caruia se afla institutia muzeala, a declarat ca ,,este un proiect foarte valoros atat pentru promovarea Brasovului, cat si pentru promovarea muzeului".

,,Echipa Muzeului Casa Muresenilor este cea mai mica echipa din subordinea Consiliului Judetean, dar extraordinar de activa. Prin proiectele realizate in acest an, sase la numar, aceasta echipa da dovada ca este in masura sa se vada, si sa atraga un numar cat mai mare de vizitatori. In acest muzeu avem oameni care stiu ce vor, dar care si fac. Cu asemenea rezultate, administratia judeteana va sprijini cat poate de mult astfel de proiecte", a spus vicepresedintele Consiliului Judetean.

Link-uri media:

newsbv.ro/2013/10/09/muzeul-casa-muresenilor-a-lansat-proiectul-fatzada-istorica/

www.brasovultau.ro/articol/stiri/o-noua-atractie-turistica-la-brasov-video.html

Parteneri:

Muzeul Casa Muresenilor