Highlight in Jazz

31 mai 2015
Locul desfasurarii: Sala Patria
Participare DAU: CoOrganizator

Artisti: LUIZA ZAN, PETER SARIK, ALEX HARDING

 

LUIZA ZAN - una dintre cele mai bune voci ale jazz-ului românesc, PETER SARIK, pianist si compozitor - unul dintre cei mai cunoscuti si aclamati muzicieni de jazz din Ungaria si ALEX HARDING - reputat specialist al saxofonului bariton, cunoscut in New York incepind din renumitele sale cluburi de jazz si pina la stralucitorul Broadway.

 

Un concert de excepție in Brasov, cu performeri de renume international ai genului, in deschiderea unui turneu de prezentare al proaspatului lor proiect, Common Ground, tour ce se va incheia incheia in Bucuresti, in cadrul Green Hours JAZZ Fest - 2015.

Melodii cunoscute si compoziții originale, in romanește, in maghiara si in limba engleza, acestea sunt premisele unei seri de neuitat, in care muzica intalnește spiritul iar licuricii devin focuri de artificii. Pregatiți-va pentru o experiență de excepție.

Alex Harding s-a născut pe 5 aprilie 1967 în Detroit, Michigan. La varsta de 6 ani a stiut ce doreste sa faca în viata: sa devina muzician. A început sa-si urmeze visul, de mic copil a debutat ca saxofonist tenor, dar odata cu trecerea timpului s-a perfectionat cantand ca saxofonist tenor, soprano, alto, bariton dar si la clarinet si flaut; a lucrat si a studiat cu Yusef Lateef la Universitatea din Massachusetts. Criticii l-au elogiat ca fiind „noua voce a baritonului saxofon, urmasul lui Harry Carney, Pepper Adams si Hamiet Bluiett”. A colaborat cu: Craig Harris, Lester Bowie, Clark Terry, Joe Bowie (Defunkt), Sun Ra Arkestra si proiectul Sun Ra All-Star (Ahmed Abdullah), B.B.King, Bjork, David Lee Roth si regina muzicii soul, Aretha Franklin. Este considerat unul dintre cei mai mari saxofonisti -bariton, fiind votat, in mod constant, de revista Down Beat Magazine, la categoria celor mai buni artisti de jazz. Printre altele, in prezent, performeaza si cutreiera mapamondul in premiatul spectactacol de pe Broadway, FELA.

Peter Sarik s-a nascut în Cegléd-Ungaria, in 1972. A studiat la Academia de Muzica Frantz Liszt unde si-a luat diploma în 1997. De-a lungul timpului, pe langa jazz si-a pus amprenta in mai toate genurile: a cantat muzica clasica, populara, latina și world music. Astazi conduce propriul sau grup și colaboreaza cu diversi artiști si formatii. Ca si compozitor a avut un imens succes international, creatiile sale fiind premiate în Statele Unite si în Marea Britanie. Dintre acestea amintim: Peter Sarik Trio, feat: Myrtill Micheller: Jazz Request Show 2 (2014), Tamas Berki-Peter Sarik duo: Minden delibab (2014), Recirquel: Paris de nuit (Composer, music director) (2014), Recirquel: The naked clown (Composer, music director) (2014), Recirquel: Night circus (Composer, music director) (2013), Peter Sarik Trio: Jazz Request Show (2012), All the treasures of the world-jazz for children (2012), Juli Fabian & Peter Sarik duo: FeelHarmony (2011, Peter Sarik Trio: Pieces (2010). David Hodek Quartet: The first (2009)

In ultimii zece ani Luiza Zan s-a dovedit a fi o cantareata multilaterala, cu puternice radacini în muzica de jazz dar si cu influente ale muzicii clasice pe care a sudiat-o in liceu si la univeristate. Cu vocea sa unica se ridica peste statutul de diva, frivol și plictisitor, imbratisand cu maxima placere filozofia unei femei simple, apropiata oamenilor carora le canta si pe care ii incanta. Personalitate determinata si cerebrala, Luiza a castigat o multime de premii in tară si in strainatate, pasiunea sa pentru competitie aducandu-i binemeritatul premiu la Shure Montreux Jazz Voice Competition in 2004. Nascuta în Tulcea, fiica a Deltei Dunării, Luiza a studiat la Iasi muzica clasica, opera/cantata/oratorio, dar si jazz-ul între anii 1999 -2004. Si-a continuat studiile cu saxofonistul american Rick Condit si cu pianistul american Armen Donelian. Muzica ei este pasionata și tandra, înflacarata dar calma, cu influențe noi ale jazz-ului de la Bilal, Erykah Badu, Jill Scott, dar si a vocilor puternice ca cele ale Diannei Reeves, Kurt Elling, Billie Holliday. Luiza este o fortă vie, astfel cum au denumit-o criticii. A cantat cu muzicieni din România si de pretutindeni: Sorin Romanescu, Mircea Tiberian, Pedro Negrescu, Romeo Cosma, Ion Baciu Jr, Mihai Iordache, Alex Man, Abert Tajti, Liviu Butoi, Nicolas Simion, Arthur Balogh, Catalin Milea, Sebastian Burneci, Vlad Popescu, then Rick Condit, Dave Stamps, Petras Geniusas, Corrine Chapelle, Gyarfas Istvan, Berkes Balazs, Peter Sarik, Greg Johnson, UNC College Big Band from Colorado, McNeese State University Big Band. A compus coloana sonora pentru filmele romanesti „Carambol” – 2008, „Circul Vesel” (documentar HBO) si „Maria” (premiat la Lucarno in martie 2013 ca cel mai bun film documentar).

Link-uri media:


Parteneri:

Asociația culturală Sunetul Muzicii, Benediktus Production, Asociatia Green Hours, Primăria Brașov si Filarmonica de Stat Brașov