vibrate!festival V

15-17 noiembrie 2019
Locul desfasurarii: Tenis Arena, hub cultural Visssual, sala Patria, Centrul Multicultural al Universitatii Transilvania, ceainaria Tipografia, Clubul Copiilor
Participare DAU: Co-Organizator

Artisti: Maja Bogdanović, Daniel Rowland, Alexandros Koustas, Erzsébet Seleljo, Vlad Maistorovici, Diana Ionescu

Cea de-a cincea editie a festivalului international care, an de an, ne provoaca sa vedem si sa simtim dincolo de ceea ce stim sau credem ca stim despre muzica clasica, debuteaza sub umbrela unei teme relevante pentru trairile si aspiratiile de astazi - Flow.

“In psihologia pozitiva, starea de ”flow” este o stare mentala de operare in care o persoana implicata intr-o activitate este scufundata intr-o senzatie de concentrare energizata, implicarea totala in activitate rezultand intr-o pierdere a simtului spatial si temporal. Este ceea ce va invitam sa traiti la concertele vibrate!festival si cu atat mai mult la aceasta editie a V-a. Inventat de psihologul Mihaly Csikszentmihalyi, termenul este folosit si aplicat intr-o multitudine de campuri, care acopera aspecte din arta, sport, religie, gaming, educatie. In muzica, starea de ”flow” este esentiala si definitorie. vibrate!festival are flow. Go with the flow!” este cuvantul de deschidere semnat de catre directorul vibrate!festival, Vlad Maistorovici

Programul din acest an reuneste performeri recunoscuti international - castigatori ai concursurilor de prestigiu din intreaga lume, nume sonore ale scenei, distinsi creatori si inovatori indragiti de publicul de pretutindeni, un grup select de muzicieni de calibru, maestri recunoscuti international care depasesc tiparele conventionale: carismatica violoncelista sarbo-franceza Maja Bogdanović, violistul si otomanistul grec Alexandros Koustas, versatilul violonist britanic-olandez Daniel Rowland, saxofonista ungara Erzsébet Seleljo si fondatorii vibrate!festival, pianista Diana Ionescu si violonistul si compozitorul Vlad Maistorovici.

Festivalul debuteaza vineri, ora 21.00, la Tenis Arena cu La Follia: dueluri muzicale de categoria grea pe ringul de box. Recitalul treateaza una dintre cele mai vechi teme muzicale Europene cunoscute, La Follia in viziunea lui Vivaldi.

In cel de-al doilea concert programat sambata, Offstream, veti trai experienta completa a unui happening muzical, explorand sonoritatile misterioase ale muzicilor vechi scrise de Purcell, Dowland si Cantemir alaturi de clasicii contemporani Penderecky si Vasks, care creeaza atmosfera pentru proiectia filmului mut Prabusirea Casei Usher (1928) de Jean Epstein dupa Edgar Allen Poe. Coloana sonora este compusa de Charlie Barber pornind de la schitele lui Debussy. Concertul va avea loc la hub cultural Visssual incepand cu ora 19.00.

Festivalul se incheie duminica, ora 17.00, la sala Patria, cu Aval care propune un program cameral somptuos, cu hiturile lui Piazzolla – tangourile Cele Patru Anotimpuri la Buenos Aires, neobisnuitul Cvintet cu saxofon de Adolf Busch si Cvintetul cu pian op. 1 plin de glorie romantica de Dohnanyi.

Pe langa cele trei concerte de seara si in acest an evenimentele de la Sinestezia continua traditia editiilor anterioare, punand accentul pe experienta completa a muzicii in relatie cu alte discipline. Astfel in cadrul festivalului sunteti invitati la o repetitie deschisa publicului la Centrul Multicultural al Universitatii Transilvania sau sa cunoasteti artistii la o cafea la ceainaria Tipografia. Tot in cadrul evenimentelor Sinestezia organizatorii pregatesc in ultima zi a festivalului un concert dedicat copiilor care va avea loc la Clubul Copiilor, duminica ora 11.00.
 

Link-uri media:

www.facebook.com/673798943/videos/10157933649243944/

www.agerpres.ro/cultura/2019/11/11/brasov-flow-tema-celei-de-a-cincea-editii-a-vibratefestival--400769

www.youtube.com/watch?v=8OEqdkZiSL8